What the world needs now is … trust + reacties
“What the world needs now is, is …” en dan gaat het liedje verder. Love, Liefde, de l’Amour… ja dat zou fantastisch zijn. Maar als we de lat een beetje lager leggen (want de lat hoeft niet altijd zo hoog te liggen, dat gaat vervelen op de duur) – zou het al fantastisch zijn dat er wat meer “vertrouwen” is. Denk je niet?
We zijn vertrouwensziek. Dat denk ik soms. Geen vertrouwen in jezelf, geen vertrouwen in je baas, in de politiek, in de economie, geen vertrouwen in de toekomst… een mens zou zich afvragen waar je wél kan in vertrouwen. (Dat de zon weer opgaat, maar met die opwarming van de aarde zou je ook hier weer over kunnen piekeren. Weer niet goed.)
Want wat ontstaat als er geen vertrouwen is? Angst, ah ja. En helpt ons dat om goed samen te leven? Helpt dat om kinderen op te voeden, organisaties te leiden? Nope, ik dacht het niet. Alleen de psychopharmaca-industrie vaart er wel bij. Angstremmers verkopen als snoepjes in onze contreien.
Daarom, laat ons eens samen nadenken en een simpele 1/2/3-regel bedenken voor “vertrouwen”.
Ik geef de voorzet:
Om te vertrouwen dien je:
1) negatieve denkscenario’s los te laten en in plaats daarvan positief te denken
2) je te bekwamen in het ervaren van wat er al goed is in “het hier-en-het-nu”
3) te veranderen wat je kan veranderen, en te aanvaarden wat je niet kan veranderen
Simpel of toch niet? Hoe kan jij jezelf aanzetten tot vertrouwen? Hoe vertrouw jij ?
Een greep uit uw reacties, dankjewel daarvoor trouwens!:
– Om te vertrouwen is in de eerste instantie bereidheid nodig. Bereidheid + Moed + Geloof.
– Piekeren is eigenlijk een luxeprobleem. Pas wanneer mensen ernstig ziek worden, gaan ze pas beseffen hoe stom het was om zich zorgen te maken over al die banale dingen. Nadat ik kanker had overwonnen (of het geluk heb gehad dat…) kon ik gemakkelijker zaken loslaten waarover ik vroeger zou blijven piekeren. Schouders ophalen en een dikke knuffel geven aan mijn kleinkind, dat doe ik nu.
– De Vlamingen zijn azijnpissers. Get a life. Gewoon doen wat je wil doen, en niet zeveren.
– Vertrouwen is goed, maar teveel vertrouwen is toch ook niet gezond. Omdat ik té vaak vertrouwde werd ik teleurgesteld. Ik heb net moeten leren om minder te vertrouwen.
– En wat als je wel in externe zaken vertrouwt (je familie, je baas, je vrienden, ja zelfs het leven) en niet in jezelf?
– Ik ervaar het als een volledige overgave aan het leven, het goed/kwaad kunnen overstijgen, … leestip The Speed of Trust, Covey