Spreken voor een kritisch publiek, 11 tips
Spreken voor een publiek dat niet om jou heeft gevraagd of het niet eens is met wat jij zegt. Overkomt het jou wel eens?
Een boze reactie, de ostentatief gekruiste armen, de oogrol, snauwende onderbrekingen, cynisme …
en jij staat daar alleen – kwetsbaar- vooraan.
Dat kan heftig zijn.
Honderden keren maakten wij (Triangis trainers) het mee. Eergisteren wisselden we tips uit tijdens ons kennisdelingsmoment*. We delen 11 tips met jou zodat ook jij er je voordeel uit kan halen.
- Begin nooit met: ‘Ik ben xx en ik ga spreken over ….. Onderschat je publiek niet. Ze weten wel wie je bent en wat je komt doen. Zeg ook nooit: ‘Ik wil mijn best doen. Ik wil dat goed doen.’ Begin onmiddellijk met een sterk verhaal of een pittige anecdote. Iets dat je écht raakt (en dat met je topic heeft te maken). Je eerste zinnen moet je blindelings van buiten kennen en je publiek meteen beetpakken. Bereid ook de rest van je verhaal voor.
- Als je naar voor loopt, … die eerste minuten… doe dat rustig. Neem de tijd om even rond te kijken, en in en uit te ademen. Neem de omgeving en je publiek in je op. Neem de tijd om je (opnieuw) met jezelf te connecteren. (Niet haastig naar voor komen, en direct beginnen te praten.)
- Glimlach. Ook al voel je je overweldigd, geërgerd of nerveus, uiterlijk glimlachen beïnvloedt je mindset.
- Weerstand betekent dat mensen niet in slaap gevallen zijn tijdens je presentatie. Proficiat, je houdt de mensen wakker.
- Wees nieuwsgierig naar de anti-these van jouw these!
- Volgen om te leiden! Volg dus de anti-these. Erken wat je daarin herkent. Leid vervolgens naar een synthese.
- Work with the willing! Richt je tot degene die knikken en mee zijn in je verhaal.
- Regelmatig stilte laten geeft de toehoorder de tijd om wat je zegt te laten bezinken. Tijdens deze stilte kan je opnieuw contact maken met jezelf en jouw Kalme Kracht.
- Wissel spreektempo, -dynamiek, -geluid af.
- Wees je bewust van je lichaamstaal en laat je hierop coachen (je ziet of hoort jezelf nooit werkelijk zoals anderen jou zien/horen. Sommige zaken beoordeel je te streng (zoals de vraag is mijn gat niet te dik in deze rok of hoe opvallend is die kalende plek op mijn hoofd), andere zaken weet je misschien echt niet (bv stopwoordjes, of een zenuwtic).
- Gras groeit niet door eraan te trekken. Het zijn volwassenen…
Veel succes!
Warme groet vanwege Inge, Marianne, Krista, Meredith Annick, Sandrita en Ann.
Sandrita en Ann zijn gespecialiseerd in (oa) presentatietechnieken. Je kan op hen een beroep doen om je presentatieskills te perfectioneren. Stuur een mailtje naar: [email protected]
*De Triangis-rituelen bestaan uit 4x per jaar een “Crunch” (= kennisdelingsmoment) en 2x per jaar een “Trunch” (dan worden wij getraind en gecoacht door een externe trainer).
Levenslang leren en passie voor ons vak zijn voor ons namelijk enorm belangrijke waarden.
Voor deze Crunch konden we terecht in de prachtige polyvalente ruimte Luz, Mechelsesteenweg – Antwerpen.
Info en prijzen: www.eventroomluz.be